luni, 26 martie 2012

Stimularea lactatiei. Este necesara sau nu?

In ultimii ani, tot mai multe mamici au inteles cat de importanta este alaptarea la san a bebelusului. Daca nu au inteles beneficiile alaptarii naturale pentru bebelus sau cele pentru mama, macar au inteles cu siguranta beneficiile financiare in contextul crizei economice in care ne aflam de cativa ani...


Inainte de a discuta despre eventualitatea stimularii lactatiei este important a se stabili daca este necesar acest lucru*. Fiecare mamica a trecut cel putin o data prin situatia in care copilul parea sa planga de foame dupa ce a supt la san. De ce am zis ca "parea sa planga de foame"? Pentru ca bebelusul nu plange intodeauna de foame, chiar si la san fiind, si este foarte important sa asteptam si sa vedem daca, intr-adevar nu s-a saturat sau, daca exista un alt motiv pentru plans.

Daca bebe este sanatos, a crescut in greutate in ultima saptamana, si daca are un numar rezonabil de scutece murdare pe zi, atunci urmatoarele considerente va vor ajuta sa stabiliti ca aveti lapte suficient:
- bebe cere san mai des decat de obicei. Bebelusii trec in anumite perioade prin ceea ce se cheama "puseu de crestere". Acesta apare in primele 3 saptamani de viata, apoi intre saptamana 6 si 8, luna a treia, a sasea si a noua de viata. In aceste perioade bebelusul va cere sa fie alaptat mai des, astfel stabilindu-se o crestere a secretiei lactate adaptata nevoilor varstei copilului.
- "daca ii dau un biberon de lapte praf dupa ce a supt la san, bebe papa destul de mult din el, sau il papa pe tot". Punandu-i in gurita un biberon din care curge lapte, copilul se vede pus in situatia de a accepta sa pape din el. Nu papa ca ii este foame! Daca el plange dupa ce a papat de la san, insa poate fi linistit plimbandu-l in brate, leganandu-l sau prin alta metoda care nu implica alaptat, inseamna ca nu este flamand. Acest fapt se poate intampla mai ales in perioada unui puseu de crestere.
- "nu cred ca mai am lapte pentru ca nu imi mai curg sanii ca la inceput", sau "sanii mei sunt moi, nu ii mai simt plini ca inainte". Am invatat ca aceste aspecte nu inseamna cu nu mai este lapte, ci ca necesarul de lapte s-a ajustat nevoilor copilului.

Inaintea oricarei discutii despre metodele de crestere a secretiei lactate, este foarte important de mentionat faptul ca NIMIC nu stimuleaza mai bine lactatia decat suptul copilului! Orice supliment administrat, daca nu este insotit de stimularea sanului prin alaptare sau prin muls, este ineficient pe termen lung.

Atunci cand alaptam exclusiv la san, este bine sa urmarim curbele de crestere ponderala pentru copii. "Singura marturie a unei alaptari perfecte este cresterea in greutate a copilului!" (asa scria pe un flyer pe care l-am primit in maternitate).
Cresterea in greutate pentru baietei:

 Cresterea in greutate pentru fetite:

Bibliografie:
*-www.kellymom.com

http://www.nbci.ca/index.php?option=com_content&view=article&id=29:protocol-to-manage-breastmilk-intake&catid=5:information&Itemid=17


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu