miercuri, 28 martie 2012

Despre pompele de san. Cum sa folosesc eficient pompa de san?

Am studiat piata si preferintele mamicilor privind pompele de san, inca din timpul sarcinii. Cred ca aici am gresit, ca am plecat de la inceput cu ideea ca voi avea nevoie de pompa de san. Am ales o pompa electrica in locul uneia manuale, insa am avut norocul sa gasesc una 2in1, si cu kit de pompa manuala. (avent isis). Apoi, bineinteles am cautat cel mai ieftin pret si am gasit pe internet cu 35% mai ieftin decat in magazine.
Acum insa, mi-am dat seama ca o pompa dubla ar fi fost intr-adevar un as in maneca in "lupta" pentru stimularea lactatiei, asa cum recomanda toti consultantii in lactatie.
O pompa electrica buna inseamna destui bani, si nu toate mamicile dispun de ei, desi in final laptele matern este gratuit in comparatie cu laptele praf care va costa inzecit fata de pretul pompei. Asadar, priviti pompa de san ca o investitie care se amortizeaza practic intr-o luna, maxim doua!
Este bine de stiut ca in timp mai trebuiesc schimbate piese la pompa, deoarece scade randamentul**, desi eu nu am gasit piese de schimb la pompa mea.

Nu este nevoie de o pompa de san pentru a alapta*. Exista cazuri clare cand este nevoie de o pompa: la alimentatia copiilor prematuri care nu pot fi alaptati la san, cand bebele este prea mic si nu suge inca la san, sau refuza sanul (sunt si astfel de situatii) pentru a pastra productia de lapte a mamei, cand mama merge la servici si trebuie sa lase lapte micutului acasa, cand este nevoie de o stimulare a lactatiei dupa o scadere a acesteia, in cazul unei relactari sau in cazul cand se doreste inducerea lactatiei la mamele adoptive.

Ideea este sa nu se faca un obicei din a folosi pompa de san daca este posibil, pentru ca locul bebelusului este la sanul mamei*. In plus,  mulsul cu pompa consuma timp, nu este la fel de eficient ca suptul bebelusului, este frustrant de cele mai multe ori cand mama vede cantitatea de lapte muls si se descurajeaza, iar in timp duce la o scadere a secretiei lactate.


In cazul in care sunteti in situatia de a fi nevoita sa utilizati o pompa de san, pentru un muls cat mai eficient si pentru o stimulare cat mai corecta a sanilor, exista cateva recomandari ale consultantilor in lactatie:

- utilizati pompa dupa ce ati pus copilul la san (daca este posibil);
- nu va lasati descurajata de o cantitate mica de lapte muls si nu va comparati cu alte mamici care mulg mai mult decat dumneavoastra; Fiecare femeie este unica, iar lactatia este individuala. Cantitatea de lapte muls difera de la o sesiune de muls la alta, de la o zi la alta si de la o perioada a zilei la alta. Majoritatea mamicilor obtin dupa o sesiune de muls intre 20-60 ml** de lapte (de la amandoi sanii), deci nu va decurajati, chiar daca va fi nevoie de 2-3 sesiuni pentru a obtine o masa pentru bebelusul dumneavoastra!
- nu va invinuiti daca este nevoie de suplimentare cu lapte praf pentru a va hrani copilul. Considerati laptele praf un ajutor pana la stabilirea lactatiei, cand veti putea renunta la el.
- nu uitati ca productia de lapte este un proces de tipul cererii si ofertei; cu cat pompati mai des cu atat mai mult lapte va avea bebe; este de preferat sa se foloseasca pompa de san la fiecare 2-3 ore (sau daca se poate, dupa fiecare alaptare la san);
- folositi o pompa dubla pentru eficienta, daca trebuie sa o utilizati de mai multe ori pe zi;
- o sesiune de muls ar trebui sa dureze 10-15 minute; un timp mai lung nu ajuta mai bine decat sesiunile mai dese;
- masati sanul inainte de muls cu miscari circulare
- aplicati o compresa calda pe sani;
- in timpul sesiunii de muls folositi compresia penru a facilita procesul de excretie a laptelui; apasati cu varful degetelor dinspre partea superioara a sanului inspre mamelon, de-a lungul canalelor galactofore;
- pentru stimularea secretiei lactice puteti sa utilizati si un galactogog

Intretinerea/curatarea pompei de san*
- toate piesele pompei (excluzand partea electrica) trebuie sterilizate inainte de prima folosire, apoi ele se spala doar cu apa calda si sapun, sau in masina de spalat vase;
- dupa fiecare utilizare, aceste piese pot fi puse in frigider pana la urmatoarea sesiune de muls, daca va fi in aceeasi zi, daca nu, atunci se vor spala cu apa calda si sapun;
Aceste informatii privind curatarea pompei de san, mi-au fost de ajutor, pentru ca au scurtat timpul petrecut cu spalatul si sterilizatul.


Resurse:
*  - Expressing Breast Milk 
**- I'm not pumping enough milk. What can I do?

2 comentarii:

  1. O pompa buna, folosita in spitale la care se gasesc si piese de schimb este Medela.
    Exista si varianta bifazica si varianta dubla.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Voi scrie un articol de prezentare a tipurilor si marcilor de pompe de san existente pe piata, pentru a informa corespunzator mamicile. Multumesc.

      Ștergere