Traim timpuri in care industria alimentara este la un nivel fara precedent. Bunicii nostri au trait multi ani sanatosi, dar daca analizam un pic dieta lor ne dam seama de diferentele majore fata de ceea ce mancam noi astazi. Bunicii nostri aveau alimentele din gradina proprie in mare parte, nu existau alimente super rafinate sau procesate industrial, nu existau toti acesti amelioratori, indulcitori, E-uri, afanatori, agenti de crestere, etc. In al doilea rand faptul ca suntem un popor crestin, prin post s-au efectuat adevarate detoxifieri ale organismului. In al treilea rand munca la camp si munca din gospodarie au fost exercitiile fizice pe care ni le recomanda toti medicii in ziua de astazi. Deci nu putem sa ne comparam cu bunicii nostri decat foarte putin, cu putina incarcatura genetica pe care am mostenit-o de la ei. :-)
Noi, in calitate de parinti avem datoria de a ne indruma copiii sa consume alimente sanatoase in combinatii sanatoase. Astfel, revin la inceputul acestui articol ca sa explic de ce nu este sanatos marul cu biscuti si sucul de mar cu morcov si, cum putem sa ne hranim copiii cat mai corect, asigurandu-le baza pentru un organism sanatos.
„Digestia incepe din cavitatea bucala”. Ati auzit cel putin o data aceasta afirmatie. Astfel, o masticatie corecta, eficienta, permite formarea unui bol alimentar pregatit pentru urmatoarea etapa a digestiei, din stomac. Daca alimentele sunt mestecate suficient, atunci prin maruntirea lor se mareste practic suprafata de contact cu sucul gastric facilitand asimilarea de nutrienti. In stomac, odata ajunsa mancarea, se efectuaza o ajustare de pH si o ajustare a temperaturii alimentelor (digestia este favorizata cand alimentele ajung la temperatura corpului). Astfel, daca se consuma alimente care au nevoie de pH diferit pentru digestie, in mod evident ca unele alimente vor ajunge in intestine nedigerate, intra in putrefactie si cauzeaza disconfort abdominal si alte efecte neplacute in timp.
Exista cateva reguli simple pentru asigurarea unei diete sanatoase:
-
Apa nu
se consuma in timpul mesei sau imediat dupa masa, ci cu jumatate de ora inainte
de masa, si cu doua ore dupa masa.
-
Fructele
nu se combina cu nimic (nu cu iaurt, nu cu cereale, nu cu legume si nici cu
biscuiti:-)). Exista o singura combinatie care este
acceptata de nutritionisti: fructe acide cu frunze verzi (salata, loboda,
spanac, patrunjel, frunze de ridichi, etc.) sub forma binecunoscuta de green
smothie;
-
Laptele
nu se combina cu alte alimente, fiind complex si foarte greu de digerat. Combinatia cu cereale pe care ne-o servesc
reclamele TV, prin urmare, nu este sanatoasa, in plus acidul fitic din cereale blocheaza
absorbtia de calciu din lapte.
- Cerealele la cutie nu sunt o optiune sanatoasa, si in locul lor ar trebui introduse cerealele integrale tinute la inmuiat pentru a se elimina din acidul fitic.
- Cerealele la cutie nu sunt o optiune sanatoasa, si in locul lor ar trebui introduse cerealele integrale tinute la inmuiat pentru a se elimina din acidul fitic.
-
Alimentele
bogate in amidon (cartofi, paine, paste, etc.) si leguminoasele (fasole,
mazare, linte) se consuma singure, sau combinatii intre ele, in nici un caz nu
se combina cu proteine animale (exemple romanesti de combinatii gresite:
friptura cu piure de cartofi, fasole scazuta cu carnati sau afumatura, mazare
cu carne, etc.)
-
Grasimile
saturate (unt, smantana, slanina) nu se combina cu proteine si nici cu
alimentele bogate in amidon, ci cu legume;
-
Grasimile
bogate in proteine (avocado, nuci, seminte, masline) se combina cu legume
sarace in amidon sau cu fructe acre
-
Grasimile
nu se combina cu zaharuri (fructoza). Exemple gresite: avocado cu fructe dulci,
curmale cu nuci, fructe uscate cu avocado (nu are sens sa discutam despre
deserturile pline de lapte, ulei(untura) si zaharJ)
-
Proteinele
animale se combina doar cu legume sarace in amidon (cele verzi, cele bogate in
apa si radacinoasele)
-
Fructele
acide se combina doar cu fructe semiacide, iar fructele dulci se combina doar
intre ele.
-
In
timpul mesei se recomanda consumarea intai a lichidelor si alimentelor care se
digera mai usor.
Revin la paranteza de mai sus: desertul
arhicunoscut la noi, nu este deloc sanatos. Zaharurile trebuie consumate doar
pe stomacul gol si in combinatia corecta, deci nu cum am fost invatati ca daca
mancam tot din farfurie primim un binemeritat desert. :-) Este de preferat sa se evite consumul frecvent de
prajituri sau produse de patiserie. Renuntati la alimentele procesate din comert, la produsele cu prea multe ingrediente pe etichete, la mezeluri, dulciuri, sucuri carbogazoase, la painea din comert plina de afanatori, amelioratori si alte E-uri, la produsele albe (rafinate) de genul faina alba, orez alb, zahar, etc.
Ati putea crede ca ne raman foarte putine de oferit copiilor nostri, dar nu este adevarat, ca de-abia acum descoperim impreuna cu ei cat este de bogat in roade pamantul asta si cat de gustoase sunt ele gatite simplu si cu dragoste de parinte.
Trebuie sa invatam sa gatim sanatos pentru copiii nostri si este o adevarata provocare, la inceput, sa invatam sa le oferim „deserturi” ( a se citi gustari intre mese) sanatoase. Sunt convinsa ca este doar o chestiune de timp pana ne vom obisnui noi, ca adulti, si pana ne vom indeparta de obiceiurile alimentare nesanatoase, vechi.
Resurse pe care vi le recomand cu drag:
http://www.cristelageorgescu.ro/meniul-zilei-3/
http://diversificare.ro/alimente/2011/12/cum-este-bine-sa-combinam-alimentele/
http://www.vindecator.com/cum-combinam-corect-alimentele-la-o-masa/
http://ro.scribd.com/doc/60789444/COMBINARE-ALIMENTE
Combinarea alimentelor si digestia, de Steve Meyerowitz, ed. Benefica, 2010
Informatie foarte utila ai si prezentata intr-un fel usor digerabil. Acum, bebe la noi manca cereale ( biologice, insa nu facute in casa ) cu lapte, inteleg ca nu-i bine, dar cum n-ar trebui sa i le combin nici cu fructe ( cum fac pt mine) atunci cu ce as putea sa-i fac cerealele ?
RăspundețiȘtergereCerealele se combina foarte bine cu lapte vegetal (lapte de soia, de migdale, de orez).
RăspundețiȘtergerePseudocerealele se gatesc usor in diverse preparate: quinoa se gateste ca orezul, mei-ul se poate pune in supe si ciorbe.
Merci fain de raspuns, nu ma indoiesc ca ai surse f bune de informatie, tot ce am citit la tine pare bine documentat si scris cu mult bun simt dar la cursurile pentru nastere/alaptat ne-au prezentat si un pic de info despre alimentatia copiilor si laptele vegetal nu era recomandat inainte de 24 de luni. Nu-mi amintesc exact care era motivul dar cred ca e considerat insuficient de bogat in grasimi si alte cele ce trebe la bebei mici... Dupa 2 ani laptele de migdale e dat des la copilasi si aci.
RăspundețiȘtergereIn privinta laptelui vegetal, parerile sunt impartite. Unii specialisti sustin ca nucile/semintele din care se face acest lapte au potential alergen mare si din acest motiv nu se recomanda inainte de 12 luni (sau 24 luni, cum spui tu).
RăspundețiȘtergerePe de alta parte in ultimele decenii, tot mai multe mamici vegetariene si-au crescut copilasii in acelasi stil de viata si nu le-au oferit lapte praf de origine animala, ci lapte vegetal. Laptele de migdale si laptele de soia au cea mai mare utilizare, alaturi de laptele de orez.
Eu am urmat unele recomandari ale specialistilor, filtrate de propria intuitie si de propriul copil. Respectiv, dupa ce am intarcat fetita, i-am oferit lapte praf (la un an si 3 luni). I-am dat si cereale pentru bebelusi din comert preparate cu lapte praf si i-am dat si lapte vegetal facut in casa(din migdale) pe care l-a consumat cu mare placere. Laptele vegetal i l-am dat ca gustare (maxim 100ml/zi) si nu ca aliment de baza, deoarece eu consider ca este carential, respectiv nu poate acoperi necesarul zilnic de nutrienti.
Sa-ti pui buton de ``like`` ca sa pot sa-mi arat aprecierea mai usor. Ca si gustare, desigur, mie de ce nu mi-o fi trecut prin cap ? :) Merci inca o data.
RăspundețiȘtergere