miercuri, 5 decembrie 2012

Diversificarea. Primul ajutor

Diversificarea alimentatiei sugarului este un pas important in viata.
Odata cu documentarea privind alimentele potrivite pentru sugar, am considerat ca este necesar in primul rand sa stim sa acordam primul ajutor copilului in situatii neprevazute: in caz de inec cu mancare sau in caz de alergie alimentara. Cu siguranta nimeni nu doreste sa se gandeasca la asemenea situatii, dar la fel de sigur este ca nu vrem sa fim pusi in fata faptului si sa nu stim ce sa facem.

Asadar in caz de inec urmati pasii din filmuletele de mai jos, atat pentru sugari cat si in cazul copilasilor mai maricei:







Alergiile alimentare se pot manifesta in forma usoara constand in dureri abdominale, urticarie, greata, eczeme sau se pot manifesta prin umflarea fetei, buzelor, ochilor, limbii, gatului, congestie nazala pana la soc anafilactic, in cazuri rare.
Diversificarea are ca prima regula oferirea unui singur aliment timp de 3-4 zile pentru a testa toleranta lui. Astfel daca vor aparea simptome de alergie, primul lucru pe care il vom face este de a elimina ultimul aliment introdus.

Daca singurele simptome ale alergiei sunt o usoara urticarie si disconfort abdominal, atunci acestea se pot trata acasa prin aplicare de comprese reci pentru a atenua iritatia (poate fi utilizata apa termala, recunoscuta pentru proprietatile calmante), prin repaus, aplicarea de solutii calmante farmaceutice sau administrarea de antihistaminice care se dau fara prescriptie medicala: loratadina sau difenhidramina. Personal nu sunt adepta medicatiei decat in cazuri absolut necesare, astfel in cazul unor iritatii usoare eu nu as opta pentru ele.

In cazul unor simptome grave, se impune consultarea unui medic: medicul curant al copilului sau medicul de garda de la urgente/ambulanta.
Daca observam ca se ingreuneaza respiratia din cauza congestiei nazale, putem administra un bronhodilatator (albuterolul sau epinefrina), daca avem in casa si, eventual, daca am reusit sa vorbim cu un medic la telefon despre acest lucru.
Daca apar ameteli (pe care copilul le poate comunica, sau observati ca isi pierde echilibrul), intindeti copilul cu picioarele mai ridicate fata de nivelul capului pentru a creste aportul sanguin cerebral.
 
Recomand cateva sfaturi pentru operativitate in cazul unei urgente medicale de orice fel (nu doar alergie alimentara):
- pastrarea la indemana (pe usa frigiderului, pe usa de la intrare, etc) a unei liste cu telefoane de urgenta (112, telefoanele parintilor in cazul in care copilul sta cu o alta persoana pe timpul zilei, telefonul medicului curant al copilului, telefon de la serviciul de urgenta din oras - daca este posibil)
- este util ca in cazul unei urgente medicale sa se apeleze la o alta persoana care sa sune la serviciul 112, in timp ce prima persoana poate acorda primul ajutor copilului (se stie cat de mult suntem tinuti la telefon cand sunam la 112, timp pretios in cazuri de urgenta, spre exemplu in caz de inec).
- tineti in casa, la indemana, o trusa de urgenta care sa contina si remedii necesare in cazul alergiilor alimentare: - antihistaminice (loratadina - nu are efecte secundare de tip sedativ), bronhodilatator pentru cazul in care sugarul nu mai poate respira din cauza congestiei nazale (albuterolul sau epinefrina).

Va doresc sa nu aveti nevoie niciodata sa aplicati aceste instructiuni! Si va doresc sa nu le uitati.
Multa sanatate!

Resurse:
http://www.sanatateatv.ro/ghid-terapeutic/alergii-alimentare/
http://www.sfatulmedicului.ro/Prim-ajutor/primul-ajutor-in-cazul-alergiilor-alimentare_1781

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu