vineri, 19 octombrie 2012

Diversificarea alimentatiei. Importanta orarului

La cursul de puericultura am fost invatati ca sugarul este alaptat la cerere.
Am ramas cu aceasta invatatura in minte si cand am inceput diverisificarea am continuat sa-mi alaptez copila la cerere si nu intelegeam de ce refuza alimentele noi si de ce mananca putin. Practic, ei nu ii era foame cand venea ora mesei!
Am cerut sfatul medicului pediatru in aceasta privinta si dupa ce i-am povestit cum mananca fetita, m-a luminat, spunandu-mi ca orarul in alimentatie este cheia succesului. Copila mea, inca se trezeste noaptea de minim 2-3 ori pentru laptic si recupereaza noaptea ceea ce nu a putut papa ziua... Asadar medicul nostru ne-a invatat ca trebuie sa papalim la ore fixe, fara nici un fel de alimente intre mese.
Desi eu am avut probleme digestive si am fost sfatuita de medicul gastroenterolog sa mananc la ore fixe, nu m-am gandit nici o clipa ca la fel trebuie sa se intample si in cazul copilului mic...:(
Gustarile intre mese se recomanda a fi oferite (daca este cazul) la 2 ore distanta de mesele principale.
Noi, in prezent (la aproape 9 luni) avem urmatorul program:
- lapte matern la ora 6-7 dimineata
- fructe la ora 10:00
- legume la ora 13:00
- iaurt la ora 17:00
- cereale la ora 20:30
- noaptea lapte matern la cerere.
Personal, nu sunt foarte multumita de iaurt si cereale, dar, momentan sunt printre putinele alimente pe care le mananca fetita mea cu placere, pe langa laptele de migdale care este senzatie...:) Laptele de migdale il primeste completare la fructe sau legume.
De curand am citit si pe blogul Cristelei Georgescu aceeasi parere legata de alimentatia la ore fixe, explicata cat se poate de clar si de obiectiv: http://www.cristelageorgescu.ro/cand-mancam/01/2011/.

3 comentarii:

  1. M-am apucat de-ti citesc toate articolele si toate-mi plac pana aici. Felicitari ca-ti iei timpul sa oferi informatie asa de clara si altor mamici. Am si o intrebare: fetita mea la aproape 9 luni e aproape intarcata noaptea ( se mai trezeste pt un supt dar incerc sa-l scot si p'asta) dar papa lapte inainte sau dupa mesele de solide. Imi imaginez ca asta explica de ce are un mini apetit dar cata vreme laptele ramane alimentul de baza pana la un an, cum ar trebui facut ?

    RăspundețiȘtergere
  2. Multumesc frumos pentru aprecieri.
    Pana la varsta de un an, specialistii spun ca sugarul trebuie sa cunoasca si alte gusturi si laptele ramane principalul aliment. Vor fi zile in care bebe nu va dori sa guste nimic altceva decat laptic. Va trebui sa o urmaresti si sa ii dai sa pape atunci cand este pregatita. Nu trebuie sa o fortezi sa manance. Mancatul trebuie sa fie o placere, chiar daca de multe ori se va face cu joaca si multe jucarii pe masuta de la scaunelul de servit masa. Trebuie sa respecti orele de masa si sa nu sari peste mese. Daca bebe doar a gustat si refuza mancarea, macar ai punctat inca un pas in diversificare. Nici noua nu ne-a fost usor. Adica au fost zile cand nu mai aveam speranta ca va accepta sa pape altceva in afara de lapte. I-am oferit la fiecare masa cate ceva si chiar daca nu a papat, macar a invatat ca exista un program de papa si ca ar fi bine sa mai pape si altceva decat lapte. Sa aveti multa rabdare ca va veni si vremea voastra sa papati pe nerasuflate. Mult succes in diversificare!

    RăspundețiȘtergere
  3. Merci raspuns si de incurajari. De incercat, incercam gusturi si texturi dar putine alimente par sa fie pe gustul ei. Am sa incerc sa-i fac program si ei ca ramasesem setata pe `` lapte la cerere``.

    RăspundețiȘtergere