La inceputul diversificarii, fiecare mamica se gandeste cu ce masa ar fi cel mai bine sa inceapa. Nu cred ca exista un raspuns absolut, astfel ca sunt parinti care incep cu cina, oferindu-i copilului ca prim aliment cerealele speciale pentru bebelusi, sau cereale preparate in casa. Oricare ar fi alegerea este bine sa se respecte regula de introducere a alimentelor noi in prima parte a zilei, pentru a urmari eventualele reactii alergice, sau intolerante alimentare (chiar daca incepeti cu cereale pentru seara).
Noi am inceput cu pranzul si am continuat cu cina, mai exact, chiar cu aceste cereale....
Daca pentru pranz si cina, lucrurile stau relativ simplu (voi discuta in urmatoarele articole si despre ele), la micul dejun, lucrurile sunt destul de "diversificate".
Alegerea alimentelor este un lucru important, deoarece intre 75-95% dintre bolile cronice se datoreaza unei alimentatii neadecvate.
In postarea de astazi, voi face o scurta prezentare a optiunilor de mic dejun potrivite pentru sugarul de pana la un an, considerand ca diversificarea incepe la in jurul varstei de 6 luni, cum recomanda OMS.
1. Piure de fructe (gatit sau crud) - este folosit ca mic dejun de majoritatea mamicilor, deoarece se recomanda consumul lor pe stomacul gol. Se incepe cu un fruct fiert pe aburi si apoi se introduc altele, pe masura ce se testeaza toleranta alimentara. In a doua saptamana se poate trece la consumul de fructe crude. Se pune accent pe fructele indigene care sunt proaspete, decat pe fructele care calatoresc mult pana ajung in rafturile din tara noastra. O sursa bio este de preferat. Se mai practica si inceperea diversificarii cu suc de fructe, dar medicii recomanda consumul a maxim 30-50 ml pe zi, intrucat este bogat in zaharuri. Fructele se pot da copilului si sub forma de smothie, in care se pot introduce frunze verzi. Incercati sa evitati sucul de citrice pana la varsta de un an, fiind considerat acid, sau macar sa limitati consumul lui. Idei: mere, pere, prune, piersici, caise, banane, papaya, avocado, afine. Caisele uscate sunt o sursa buna de fier si pot fi adaugate in piureul de fructe, eventual dupa ce au fost rehidratate. Atentie, insa, ca vitamina C trece in apa in care se pun fructele la rehidratat, deci de preferat sa se foloseasca apa putina si sa se adauge in piure o parte din ea sau toata, daca este posibil. Cautati fructe uscate care nu contin dioxid de sulf, substanta care ajuta in procesul industrial de uscare.
2. Fructe cu biscuiti, sau fructe cu iaurt. Multi nutritionisti si medici, spun ca fructele trebuie consumate ca atare si ca nu trebuie combinate cu alte alimente intrucat ingreuneaza digestia si favorizeaza putrefactia lor in intestine. Asta inseamna, evident, ca iaurturile cu fructe din comert sunt un exemplu de combinatie alimentara gresita, pe langa faptul ca sunt pline de tot felul de coloranti, conservanti si alte E-uri. In schimb, mie nu mi se pare total gresita combinarea fructelor cu iaurt vegetal facut in casa (din lapte de migdale, lapte de orez, lapte de soia, etc.).
3. Micul dejun al autoarei Ruth Yaron pentru bebelusi este un "superpiure" care intruneste aproape tot necesarul de vitamine si minerale pentru o zi. Un astfel de meniu poate fi compus din urmatoarele alimente:
- 1/2-1 cana de super-piure de cereale (orez integral, ovaz, quinoa, etc. in functie de varsta copilului)
- 1 lingura legume cu vitamina A (morcov, dovleac, cartof dulce, pastarnac, caise) sau 1 galbenus de ou
- 1/2-1 lingurita de fulgi de drojdie de bere inactiva
- 1-2 linguri de legume verzi
- 1 sursa de vitamina C
4. Cereale pentru bebelusi - este o varianta de mic dejun simpla si la indemana oricui. Ele sunt considerate un aliment bun pentru inceputul diversificarii, fiind imbogatite cu vitamine si minerale. Unele voci spun insa ca nu sunt sanatoase pentru copii, si ca ar fi de preferat ca cerealele sa fie facute in casa.
5. Piure din fructe la borcanel din comert - este o varianta simpla si utila in calatorii. De preferat sa nu inlocuiasca fructele proaspete si sa ramana o optiune ocazionala.
6. Mic dejun "clasic" cu paine prajita cu unt, suc de fructe, eventual lapte sau iaurt. Nu este un mic dejun tomai sanatos din ceea ce v-am spus mai sus. De preferat ca acest tip de mic dejun sa fie redus la cateva ocazii ("de pofta"). In schimb variantele 1, si 3 sunt tipuri de mic dejun care ii asigura copilului destul de mult din necesarul zilnic de nutrienti si vitamine.
Despre combinatiile alimentare am scris aici mai mult si am dat si resurse suplimentare:
Diversificarea. Despre combinarea sanatoasa a alimentelor
Resurse suplimentare:
1. Ruth Yaron - Alimentatia copilului de la nastere la 3 ani
2. Eileen Behan - Biblia alimentatiei copilului