vineri, 30 martie 2012

Preparate farmaceutice pe baza de plante

M-am gandit sa asez intr-o pagina toate preparatele farmaceutice pe baza de plante care au efect galactogog. Asa va fi mai usor de ales produsul, sau combinatia de produse care intereseaza.

Nutrinatal
Compozitie: anason, marar si laptisor de matca
Prezentare: flacon 60 capsule
Administrare: 1 capsula de 3 ori/zi

Galafor
Compozitie: usturoi (Allium sativum), kudzu indian (Pueraria tuberosa), schinduf (Trigonella foenum-graecum), ashwaganda (Withania somnifera), (Euphorbia hirta), hivanti (Leptadenia reticulata)
Prezentare: flacon 75 capsule. Exista si varianta Galafor Forte de 30 capsule
Administrare: 2 capsule de 3 ori/zi

Mami (Dacia Plant)
Compozitie: shatavari (120mg), anason- extract 20:1 (100mg), mărar (100mg), roiniţă (100mg), fenicul (80mg)
Prezentare: flacon 60 capsule
Administrare: câte 1 cpr. de 4 ori pe zi, cu 30min. înainte de mese

Capsule Trigonella (Medica)
Compozitie :schinduf seminte pulbere (Trigonellae semen pulvis) 0,300g/cps
Prezentare: Blister 30 capsule
Administrare:  1cps x 3/zi, inainte de mese, cu un pahar de apa, pe o perioada de 1-3 luni.

Galactogil
Compozitie:
Ingrediente pentru 100 g granule:
Extract uscat din flori de Galega officinalis (ciumarea) - 0.383 g
Extract din Hordeum distichon (malt) - 4.800 g
Fosfat neutru de calciu - 4.809 g
Excipienti : vanilina, ulei esential de chimen, ulei esential de fenicul, zaharoza (1 lingura contine 9 g zaharoza
Prezentare:cutie 210 g. granule
Administrare: 
1-2 linguri de supa de 3 ori pe zi , inaintea meselor principale .
1 lingura de supa contine 10 g granule.
Pot fi luate ca atare sau dilzolvate intr-un pahar cu apa , ceai sau lapte.
Atentie : 1 lingura de supa contine 9 g zaharoza.

More Milk Plus
Compozitie: schinduf, radacina de schinel, urzica, fenicul
Prezentare: flacon de 60 sau 120 capsule
Administrare: 
- pentru persoane sub 80 kg: 4x1 capsule pe zi
- pentru persoane peste 80 kg: 3x2 capsule pe zi 

Goat's Rue
Compozitie: ciumarea (Galega officinalis)
Prezentare: flacon de 60 sau 120 capsule
Administrare: 
- pentru persoane sub 80 kg: 4x1 capsule pe zi
- pentru persoane peste 80 kg: 3x2 capsule pe zi


Mamma+
Compozitie:Anason-stelat, Musetel, Chimen-turcesc, Coada-calului, Schinduf, Fenicul, Verbina, Lemn-dulce, Hamei, Urzica
Prezentare: Sticla 500 ml
Administrare: 5 masuri diluate intr-o sticla de 1,5 litri cu apa. A se consuma in decursul unei zile. 1 masura=10ml.

Neobulle
Compozitie: sesamum indicum seed oil (ulei de seminte de susan), foeniculum vulgare oil (ulei de fenicul), melaleuca quinquenervia oil (ulei de arbore de ceai), ocimum basilicum oil (ulei de busuioc). Alergeni naturali prezenti: citral, geraniol, limonene, linalol.
Prezentare: flacon 10ml
Administrare: 5 picaturi pe interiorul incheieturii maini de 4 ori pe zi sau direct sub limba: 3 picaturi de 4 ori pe zi timp de 8 zile. Faceti pauza de minim 8 zile intre cure. Nu se substituie sfaturilor de buna practica a alaptarii.

joi, 29 martie 2012

Alte metode de stimulare a lactatiei

Am primit in maternitate o revista interesanta ("Primele luni"), pe care nu am deschis-o decat dupa o luna de la nasterea fiicei mele. Cred ca daca as fi citit mai devreme nu ajungeam sa ma chinui sa restabilesc lactatia.
Am gasit in ea doua metode interesante de stimulare a lactatiei si vi le citez mai jos, deoarece despre masajul "occitocinic" de stimulare a lactatiei nu am gasit nici o informatie pe internet.

Masajul*

Cateodata productia de lapte poate scadea din cauza incordarii si stresului. Pentru a ajuta creierul in aceste momente puteti recurge la asa-zisul masaj "occitocinic", care ajuta la excretia laptelui. Efectuat manual, actioneaza asupra unor puncte nervoase reflexe care sunt probabil in legatura cu hipofiza.
La inceput se apasa cu destula putere, cu degetul mare, pe fasciile musculare paralele cu sira spinarii, la nivelul fiecarui spatiu dintre vertebre. Masajul trebuie sa inceapa de la zona cervicala si sa continue pana la cea lombara, repetandu-se de mai multe ori tot in aceasta directie. Se efectueaza in pozitie sezand,cu coatele sprijinite pe o masa, cu spinarea incovoiata si capul pus pe maini, ca si cum mama ar trage un pui de somn. Masajul se face cu degetul mare, de o parte si de alta, la nivelul omoplatilor. Cu degetul mare drept se executa o miscare circulara in sensul acelor de ceasornic, iar cu stangul in sens contrar. Acest masaj favorizeaza un flux abundent de lapte, aduce alinare in cazul unui blocaj al canalelor galactofore si este ideal pentru producerea laptelui.

Acupunctura*
Este suficienta stimularea prin acupunctura a cinci puncte-cheie legate de lactatie: doua localizate pe partea externa a degetelor mici de la mana, unul in mijlocul toracelui (intre sani) si doua in centrul fiecareia din plicile mamare. Conform medicinei chineze, corpul este strabatut de meridiane, linii imaginare de-a lungul carora exista anumite puncte care actioneaza ca "intrerupatoare" ale organelor interne si ale functiilor acestora; prin stimularea zonelor corecte, se poate conferi organismului o noua vitalitate.
Dupa o sedinta sau doua productia se regleaza. Nu se stie inca din ce cauza dar e aproape sigur ca stimularea actioneaza pe cale reflexa asupra hipotalamusului si hipofizei, zonele cerebrale care controleaza secretia de prolactina si occitocina.
Acupunctura, poate ajuta la stimularea secretiei lactate prin punctele: VG17, IS4, IG4, S17. **

Homeopatia**
Cereti ajutorul unui specialist in homeopatie pentru a va recomanda remediul personalizat.

Remedii homeopate recomandate:
AGARICUS, mamelon rosu, fisurat, cu dureri lancinante,  ticuri ale fetei
CALCAREA CARBONICA, indicat femeilor obeze, blonde, limfatice, la care dupa nastere sanii devin durerosi, diminua secretia lactata
CAUSTICUM, secretie lactata scazuta la mame care au avut sarcini dificile, suprasolicitare nervoasa, anxietate, depresie marcata
CHAMOMILLA,  secretie lactata intrerupta dupa un acces de manie, suparare, sanii sunt durerosi, mameloane sensibile la atingere
CROTON TIGLIUM,durere iradianta de la mamelon catre omoplat  in timpul suptului, senzatia ca sanul ar fi tras printr-un fir
GRAPHITES, sani mari si indurati, fisuri si secretii mamelonare, cu cruste, eczeme peribucale, anale, femei obeze, constipate
IGNATIA, femei hiperemotive, senzatie de bol care urca din stomac, ofteaza, iritabila,
LACHESIS, femei depresive,
NATRIUM MURIATICUM, femei care sca in greutate desi se alimenteaza
PHOSPHORIC ACID, mame epuizate, dupa o sarcina sau un travaliu dificil, cu pierderi mari de sange, care determina insuficienta lactatiei
PULSATILLA, mame cu un psihic schimbator care plang usor, cu frisoane intr-o camera calda, ameliorate in aer liber, sani de volum crescut dar cu secretie lactata scazuta
SEPIA, femei depresive, senzatie de cadere a organelor in micul bazin, durere constanta in regiunea lombo-sacrata, chiar la nastere sau dupa resimte durere lombara
SILICEA, sani durerosi, reci, indurati, iar copilul refuza sanul

Atentionare:
Recomandarile sunt strict orientative, tratamentul homeopat trebuie stabilit doar de catre medicul homeopat
Pe perioada tratamentului homeopat se evita folosirea altor creme sau lotiuni cosmetice, spray-uri, parfumuri, ceaiurile de menta, eucalipt, care pot antidota remediile homeopate. Evitarea fumatului si consumul de cafea (macar o ora inainte si dupa administrarea remediilor)


Sursa:
*- Revista "Primele luni", nr2, noiembrie 2011
**- terapii-alternative.com

Medicatie pentru cresterea secretiei lactice

Medicamente pentru cresterea secretiei lactice


- Domperidona (denumire comerciala Motilium) este utilizat pentru tratarea unor probleme ale aparatului digestiv si nu se vinde ca medicament pentru stimularea lactatiei. Totusi, exista studii care i-au dovedit eficienta in cresterea secretiei lactate, prin suprimarea actiunii dopaminei care este un inhibitor al prolactinei. Ca rezultat, creste nivelul de prolactina din sange care efect sporirea secretiei lactice. Spre deosebire de alte medicamente care actioneaza asupra dopaminei, cum ar fi metoclopramid, cisaprid (Coordinax) sau unele medicamente neuroleptice, domperidona nu trece bariera hematoencefalica. Nu are nici efecte adverse asupra inimii asa cum au fost inregistrate in cazul cisapridului. Motilium nu are efecte asupra bebelusului, decat ca ii creste volumul de laptic de la mami. Desi se excreta in cantitate foarte mica in lapte, nu afecteaza bebelusul. Motilium este un medicament care se foloseste la tratarea afectiunilor digestive si la copii. Desigur ca nu exista medicament 100% sigur si este de preferat sa se foloseasca doar atunci cand este intr-adevar necesar.
Dr. Jack Newman este medic pediatru in Canada cu experienta recunoscuta la nivel mondial in domeniul alaptarii la san. El a prescris mai mult de 20 de ani domperidona mamelor cu probleme de lactatie, cu efecte secundare foarte rare (efectele secundare semnalate de paciente de-a lungul timpului: gura uscata, dureri de cap, dureri abdominale, prurit).
Administrare: - doza care trebuie administrata este de 80-90 mg /zi. Asta inseamna ca se pot lua ori cate 2 tablete de 4x/zi, ori cate 3 tablete de 3x/zi.
- cand s-a ajuns la nivelul dorit de lactatie si se doreste sa se renunte la Motilium, atunci nu se va renunta brusc pentru ca duce la scaderea productiei de lapte, ci se scoate cate o tableta din doza zilnica treptat, tot la cate 2-3 zile si se asteapta efectul. Daca nu scade lactatia, atunci se poate scoate urmatoarea tableta si tot asa pana la zero.
- mamele adoptive care alapteaza vor trebui sa utilizeze domperidona o perioada indelungata
Pentru detalii suplimentare: Domperidone, getting started  si : Domperidone
Atentionari: mamicile care sufera de diabet si cele care au probleme ale glandei tiroide trebuie sa administreze acest medicament sub stricta observatie a medicului specialist.

-. Metoclopramid
Are si efect de crestere a nivelului de prolactina,multe mamici folosindu-l cu succes, inclusiv la noi in tara, am gasit pe multe forumuri mamici care se declarau multimite. Dezavantajul consta intr-un efect secundar major si anume depresia. Astfel ca mamicile cu istoric ar trebui sa evite administrarea lui.

- Sulpirida (Dogmatil, Eglonyl)
Este un derivat de benzamida structural inrudita cu metoclopramida. in doze mici, de 100-300 mg/zi oral, este utila in sindroame vertiginoase, tulburari nevrotice, stari de inhibitie. in doze mari este eficace in psihozele acute si cronice.  In doze mari poate provoca tulburari motorii extrapiramidale. Are si el efect secundar de crestere a nivelului de prolactina.

Dintre aceste 3 medicamente care se regasesc pe site-ul kellymom.com ca fiind recomandate pentru stimularea secretiei de prolactina, eu personal am ales domperidona pentru ca are cele mai putine efecte secundare.
Administrare: 3-4 tablete de 10mg/zi.

Resurse:
Domperidone (Motilium)
Protokol to manage breastmilk intake

Domperidone, getting started 
Domperidone
Domperidone, stopping
On the FDA of Domperidone
Prescript galactogogue
Low dose of dopamine may stimulate prolactin secretion by increasing fast potassium currents

Stimularea lactatiei cu ajutorul plantelor

Nu este dovedit stiintific, insa experienta mamicilor a demonstrat eficienta anumitor plante asupra secretiei lactate.
Astfel, asez in aceasta pagina toate plantele de care am auzit ca sunt galactogoge.

Schinduf (Trigonella foenum-graecum L.) - este considerat cel mai bun remediu naturist de catre multe mame din toata lumea. In engleza este fenugreek, poate ati auzit de aceasta denumire, denumit și fân grecesc la noi in tara sau regional molotru. In tarile asiatice este utilizat drept condiment.
Majoritatea mamicilor au simtit efectul in primele 24-72 de ore. Aici este si cazul meu. Insa altele care au simtit imbunatatirea lactatiei doar dupa doua saptamani. Pentru multe femei dozele mai mici de 3500mg/zi nu au avut nici un efect. Pentru a sti ca doza luata este suficienta, mariti progresiv doza pana cand ajungeti sa transpirati si/sau, pana cand urina miroase a sirop de artar.
Mod de administrare pentru schinduf:
- capsule (580-610mg): 2-4 capsule de 3 ori pe zi sau 6-12 capsule in total pe o zi
- seminte sau pulbere: 1/2 - 1 lingurita, de 3 ori pe zi
- ceai: o cana de ceai, de 3 ori pe zi
- tinctura: 1-2ml, de 3 ori pe zi
Atentionari: Evitati utilizarea de schinduf daca suferiti de alergii la alune si naut. Inhalarea de pudra de schinduf poate cauza astm si reactii alergice. Daca suferiti de diabet si sunteti insulino-dependenta, trebuie ajustata doza de insulina, deoarece schinduful reduce nivelul de zahar din sange si nivelul de colesterol.

Schinel (Cnicus benedictus)
Denumiri populare: iarba amara, sofran salbatic, scai amar.

Este un alt galactogog foarte bun. Succesul lui este mare atunci cand este utilizat in acelasi timp cu schinduful. S-a observat o crestere a lactatiei in prima saptamana de administrare a celor doua.
Se administreaza 3-4 capsule de 3 ori pe zi, sau 2ml de tinctura de 2-4 ori pe zi, sau o cana de ceai de 3 ori pe zi.

Alfalfa (Medicago sativa)
Administrare: 2-4 capsule de 3 ori pe zi.
Este utilizata de obicei in combinatie cu schinduf si schinel.

Spirulina
Este o micro-alga, o planta acvatica de aproximativ un milimetru lungime, incadrata undeva la intre bacterii si regnul vegetal. 
Administrare: 2-4 tablete de 2 ori pe zi
Atentionare: Persoanele care sufera de hipertiroidie (secretie exagerata de hormoni tiroidieni) si, trebuie sa reduca aportul de iod, vor cunsuma algele sub forma de tablete doar la recomandarea medicului si numai sub supraveghere medicala

Urzica (Urtica dioica)
Administrare: 2 capsule de 2 – 3 ori pe zi
Ceaiul de urzica se prepara din 2 plicuri x 1,0 g la 250 ml apa fierbinte prin infuzare timp de 5-10 minute, de 2-3 ori pe zi.


Fincen (Foeniculum vulgare)
Fructele de fenicul au proprietatea de a calma și alina durerile de orice natură și se pot utiliza sub forma de diverse preparate. Se utilizeaza cu succes de ani de zile pentru calmarea colicelor abdominale la sugari, si pentru stimularea lactatiei.
ceai din seminte: 1 lingurita la 250 ml, de 2-3 ori pe zi

Anason (pimpinella anisum)
ceai din seminte: 1 lingurita la 250 ml, de 2-3 ori pe zi

Frunze de zmeur (Rubus Idaeus)
ceai: o lingura la 250 ml, de 3-4 ori pe zi

Ciumarea (galega officinalis)
Aceasta planta a fost mentionata prima data in 1873 de catre un fermier, Gillet-Damitte, in 1873 intr-o scrisoare catre Academia Franceza. El spunea atunci ca productia de lapte a vacilor din ferma lui a crescut cu 35-50% dupa ce le-a dat aceste plante. Ciumarea este recunoscuta si pentru cresterea de tesut mamar.
Infuzie: 1 lingurita de frunze se lasa la infuzat 10-15 minute. Se bea de 3 ori pe zi.
Tinctura 1-2ml de 3 ori pe zi.

Marar (Anethum graveolens)
ceai: o lingurita la 250ml, de 2-3 ori pe zi inainte de masa


Cresterea secretiei lactate prin stimularea sanului

Inaintea oricarei discutii despre metodele de crestere a secretiei lactate, este foarte important de mentionat faptul ca NIMIC nu stimuleaza mai bine lactatia decat suptul copilului! Orice supliment administrat, daca nu este insotit de stimularea sanului prin alaptare sau prin muls, este ineficient pe termen lung.

Este bine de stiut ca inainte de a incerca remedii naturiste sau medicamente traditionale pentru stimularea lactatiei ar trebui evaluat modul in care alaptam. De multe ori o atasare gresita a copilului duce la scaderea lactatiei. Daca bebelusul prinde de mamelon si nu cuprinde si areola mamara, atunci cel mai probabil in timp va scadea lactatia, deoarece bebe nu primeste suficient lapte in acest fel. In videoclipul acesta de pe www.nbci.ca se vede foarte bine diferenta: prinderea corecta a mamelonului

Pentru o alaptare corecta si eficienta urmariti urmatoarele aspecte:
- alaptare frecventa la 1,5 -2 ore sau mai des, ori de cate ori cere copilul, la primul semn ca ar vrea sa pape (nu asteptati pana nu mai poate de foame ca nu va avea rabdare sa suga la san daca nu ii vine suficient lapte);
- corectarea pozitiei de supt a bebelusului (asa cum am zis mai sus, de multe ori o pozitie gresita este motivul principal de scadere a lactatiei). Asigurati-va ca ati gasit cea mai buna pozitie de supt a bebelusului. Gasiti doua videoclipuri despre suptul corect al bebelusului, tot pe site-ul www.nbci.ca:  un supt foarte corect si un supt corect.. Astfel: - copilul se aduce spre san, nu sanul spre copil; prindeti intre degete mamelonul si areola mamara si ajutati-l pe bebe sa prinda cat mai mult din ea; capul copilului trebuie sa stea usor spre spate, nasul sa fie liber, buza de jos rasfranta si sa cuprinda cat mai mult din partea de jos a areolei mamare.
- mulsul sanului, manual sau cu ajutorul unei pompe de san, dupa alaptare pentru golirea sanilor, aprox. 10-15 minute, de preferat la fiecare 3 ore;
- masajul sanului si al mamelonului;
- comprese calde inainte de alaptare;
- oferirea ambilor sani de 2-3 ori, prin rotatie, in timpul unei alaptari;
- stimularea cu ajutorul unui dispozitiv de suplimentare a laptelui (de tipul SNS-supplemental nursing system, sau lact-aid, sau confectionat in casa dintr-un biberon si un set perfuzor). Acest mod de suplimentare se poate utiliza cu succes in cele mai multe cazuri, atunci cand bebelusul refuza sanul pe motiv ca nu ii curge suficient lapte, sau daca se face revenirea la san dupa ce bebe a primit lapte praf cu biberonul, sau daca se doreste o stimulare a lactatiei la mamele adoptive. Despre cum se foloseste un astfel de dispozitiv gasiti informatii aici:
Un dispozitiv care ajută lactaţia 
Lactation aid

Luati-va o "vacanta de alaptare" pentru cateva zile, in care veti alapta zi si noapte. Mutati bebelusul in aceasta perioada in pat cu dumneavoastra pentru a reface legatura cu el si pentru a-l determina sa stea cat mai mult la san. Multe mamici isi iau 2-3 zile pentru a restabili lactatia atunci cand simt ca incep "sa scada resursele".
 
Pentru cresterea lactatiei exista pe de alta parte si posibilitatea de a apela la ajutorul medicamentelor traditionale sau a celor pe baza de plante, care actioneaza asupra hipofizei ducand la cresterea nivelului de prolactina. In general, plantele si medicamentele care actioneaza asupra problemelor digestive s-au dovedit a fi eficiente in cresterea secretiei lactate. Mai jos va prezint plantele si medicamentele care ajuta la stimularea lactatiei.

miercuri, 28 martie 2012

Despre pompele de san. Cum sa folosesc eficient pompa de san?

Am studiat piata si preferintele mamicilor privind pompele de san, inca din timpul sarcinii. Cred ca aici am gresit, ca am plecat de la inceput cu ideea ca voi avea nevoie de pompa de san. Am ales o pompa electrica in locul uneia manuale, insa am avut norocul sa gasesc una 2in1, si cu kit de pompa manuala. (avent isis). Apoi, bineinteles am cautat cel mai ieftin pret si am gasit pe internet cu 35% mai ieftin decat in magazine.
Acum insa, mi-am dat seama ca o pompa dubla ar fi fost intr-adevar un as in maneca in "lupta" pentru stimularea lactatiei, asa cum recomanda toti consultantii in lactatie.
O pompa electrica buna inseamna destui bani, si nu toate mamicile dispun de ei, desi in final laptele matern este gratuit in comparatie cu laptele praf care va costa inzecit fata de pretul pompei. Asadar, priviti pompa de san ca o investitie care se amortizeaza practic intr-o luna, maxim doua!
Este bine de stiut ca in timp mai trebuiesc schimbate piese la pompa, deoarece scade randamentul**, desi eu nu am gasit piese de schimb la pompa mea.

Nu este nevoie de o pompa de san pentru a alapta*. Exista cazuri clare cand este nevoie de o pompa: la alimentatia copiilor prematuri care nu pot fi alaptati la san, cand bebele este prea mic si nu suge inca la san, sau refuza sanul (sunt si astfel de situatii) pentru a pastra productia de lapte a mamei, cand mama merge la servici si trebuie sa lase lapte micutului acasa, cand este nevoie de o stimulare a lactatiei dupa o scadere a acesteia, in cazul unei relactari sau in cazul cand se doreste inducerea lactatiei la mamele adoptive.

Ideea este sa nu se faca un obicei din a folosi pompa de san daca este posibil, pentru ca locul bebelusului este la sanul mamei*. In plus,  mulsul cu pompa consuma timp, nu este la fel de eficient ca suptul bebelusului, este frustrant de cele mai multe ori cand mama vede cantitatea de lapte muls si se descurajeaza, iar in timp duce la o scadere a secretiei lactate.


In cazul in care sunteti in situatia de a fi nevoita sa utilizati o pompa de san, pentru un muls cat mai eficient si pentru o stimulare cat mai corecta a sanilor, exista cateva recomandari ale consultantilor in lactatie:

- utilizati pompa dupa ce ati pus copilul la san (daca este posibil);
- nu va lasati descurajata de o cantitate mica de lapte muls si nu va comparati cu alte mamici care mulg mai mult decat dumneavoastra; Fiecare femeie este unica, iar lactatia este individuala. Cantitatea de lapte muls difera de la o sesiune de muls la alta, de la o zi la alta si de la o perioada a zilei la alta. Majoritatea mamicilor obtin dupa o sesiune de muls intre 20-60 ml** de lapte (de la amandoi sanii), deci nu va decurajati, chiar daca va fi nevoie de 2-3 sesiuni pentru a obtine o masa pentru bebelusul dumneavoastra!
- nu va invinuiti daca este nevoie de suplimentare cu lapte praf pentru a va hrani copilul. Considerati laptele praf un ajutor pana la stabilirea lactatiei, cand veti putea renunta la el.
- nu uitati ca productia de lapte este un proces de tipul cererii si ofertei; cu cat pompati mai des cu atat mai mult lapte va avea bebe; este de preferat sa se foloseasca pompa de san la fiecare 2-3 ore (sau daca se poate, dupa fiecare alaptare la san);
- folositi o pompa dubla pentru eficienta, daca trebuie sa o utilizati de mai multe ori pe zi;
- o sesiune de muls ar trebui sa dureze 10-15 minute; un timp mai lung nu ajuta mai bine decat sesiunile mai dese;
- masati sanul inainte de muls cu miscari circulare
- aplicati o compresa calda pe sani;
- in timpul sesiunii de muls folositi compresia penru a facilita procesul de excretie a laptelui; apasati cu varful degetelor dinspre partea superioara a sanului inspre mamelon, de-a lungul canalelor galactofore;
- pentru stimularea secretiei lactice puteti sa utilizati si un galactogog

Intretinerea/curatarea pompei de san*
- toate piesele pompei (excluzand partea electrica) trebuie sterilizate inainte de prima folosire, apoi ele se spala doar cu apa calda si sapun, sau in masina de spalat vase;
- dupa fiecare utilizare, aceste piese pot fi puse in frigider pana la urmatoarea sesiune de muls, daca va fi in aceeasi zi, daca nu, atunci se vor spala cu apa calda si sapun;
Aceste informatii privind curatarea pompei de san, mi-au fost de ajutor, pentru ca au scurtat timpul petrecut cu spalatul si sterilizatul.


Resurse:
*  - Expressing Breast Milk 
**- I'm not pumping enough milk. What can I do?

luni, 26 martie 2012

Stimularea lactatiei. Este necesara sau nu?

In ultimii ani, tot mai multe mamici au inteles cat de importanta este alaptarea la san a bebelusului. Daca nu au inteles beneficiile alaptarii naturale pentru bebelus sau cele pentru mama, macar au inteles cu siguranta beneficiile financiare in contextul crizei economice in care ne aflam de cativa ani...


Inainte de a discuta despre eventualitatea stimularii lactatiei este important a se stabili daca este necesar acest lucru*. Fiecare mamica a trecut cel putin o data prin situatia in care copilul parea sa planga de foame dupa ce a supt la san. De ce am zis ca "parea sa planga de foame"? Pentru ca bebelusul nu plange intodeauna de foame, chiar si la san fiind, si este foarte important sa asteptam si sa vedem daca, intr-adevar nu s-a saturat sau, daca exista un alt motiv pentru plans.

Daca bebe este sanatos, a crescut in greutate in ultima saptamana, si daca are un numar rezonabil de scutece murdare pe zi, atunci urmatoarele considerente va vor ajuta sa stabiliti ca aveti lapte suficient:
- bebe cere san mai des decat de obicei. Bebelusii trec in anumite perioade prin ceea ce se cheama "puseu de crestere". Acesta apare in primele 3 saptamani de viata, apoi intre saptamana 6 si 8, luna a treia, a sasea si a noua de viata. In aceste perioade bebelusul va cere sa fie alaptat mai des, astfel stabilindu-se o crestere a secretiei lactate adaptata nevoilor varstei copilului.
- "daca ii dau un biberon de lapte praf dupa ce a supt la san, bebe papa destul de mult din el, sau il papa pe tot". Punandu-i in gurita un biberon din care curge lapte, copilul se vede pus in situatia de a accepta sa pape din el. Nu papa ca ii este foame! Daca el plange dupa ce a papat de la san, insa poate fi linistit plimbandu-l in brate, leganandu-l sau prin alta metoda care nu implica alaptat, inseamna ca nu este flamand. Acest fapt se poate intampla mai ales in perioada unui puseu de crestere.
- "nu cred ca mai am lapte pentru ca nu imi mai curg sanii ca la inceput", sau "sanii mei sunt moi, nu ii mai simt plini ca inainte". Am invatat ca aceste aspecte nu inseamna cu nu mai este lapte, ci ca necesarul de lapte s-a ajustat nevoilor copilului.

Inaintea oricarei discutii despre metodele de crestere a secretiei lactate, este foarte important de mentionat faptul ca NIMIC nu stimuleaza mai bine lactatia decat suptul copilului! Orice supliment administrat, daca nu este insotit de stimularea sanului prin alaptare sau prin muls, este ineficient pe termen lung.

Atunci cand alaptam exclusiv la san, este bine sa urmarim curbele de crestere ponderala pentru copii. "Singura marturie a unei alaptari perfecte este cresterea in greutate a copilului!" (asa scria pe un flyer pe care l-am primit in maternitate).
Cresterea in greutate pentru baietei:

 Cresterea in greutate pentru fetite:

Bibliografie:
*-www.kellymom.com

http://www.nbci.ca/index.php?option=com_content&view=article&id=29:protocol-to-manage-breastmilk-intake&catid=5:information&Itemid=17


Parerea mea despre provocarea de a alapta la san

Experienta mea de mamica m-a purtat pe culmile si abisurile alaptarii, ca sa zic asa. De la inceput am facut greseli in alaptare si astfel ca lapticul nu a fost de ajuns, mai mereu.
Am studiat atat de mult problema stimularii lactatiei incat imi parea rau sa las alte mamici sa caute dezorientate, ca mine, informatii pe internet sau in alte surse. De aici a pornit ideea de a pune intr-un singur loc toate informatiile pe care le-am gasit utile despre alimentatia bebelusului.
Eu am trecut parcursul informarii de la experienta mamei si a soacrei, a nasei, a prietenelor, la experienta altor mamici de pe forumuri de pe internet. Apoi, sfatul medicului meu de familie pentru stimularea lactatiei: "stimuleaza cu bere". Medicul ginecolog mi-a zis in ziua externarii sa beau zilnic 2 litri de ceai de lactatie, ceea ce am si facut timp de o luna si jumatate. Medicul pediatru mi-a zis sa nu-i dau nimic completare ca nu va muri de foame si ca va manca de la san. Poate ar fi functionat metoda, dar (ca intodeauna gasim un"dar") in perioada aceea fetita mea a trecut si prin apogeul crizelor de colici si nu mai stiam de la ce plange: de la foame sau de la colici. Asa ca ii dadeam si completare, pentru ca nu ma lasa inima sa o las sa planga. Poate am gresit dand completare, insa am scuza ca volumul plansului copilului era mai tare in capul meu decat cel al gandurilor mele :). Stiu ca atunci cand mi-a spus medicul pediatru asta, eu ii dadeam completare lapte praf aproape jumatate din necesarul zilnic de mancare. Am reusit sa alaptez exclusiv 3 saptamani dupa discutia cu pediatrul, dandu-i completare tot lapte matern muls intre alaptari. Apoi, crezand ca s-a stabilizat lactatia, am renuntat la aceste completari. Aici am gresit, pentru ca hipofiza mea a invatat ca nu-i mai trebuie copilei mele lapte asa mult, si a scazut lactatia in 3 zile!!! Dezamagita, am trecut la articole de pe site-uri de profil, carti de puericultura,  si am cerut ajutorul unui consultant in lactatie caruia o sa-i multumesc si aici. Este vorba de doamna doctor Marta Muresan care duce o munca extraordinara din punctul meu de vedere, in domeniul promovarii alaptarii la san, si a cresterii si ingrijirii copilului (asociatia ProMAMA).
Apoi, am trecut la documentare serioasa pe baze de date internationale cu articole medicale si cercetari in domeniul lactatiei. Am parcurs si cateva site-uri straine dedicate. In limba engleza rezultatele cautarii trec deja la un alt nivel. Adica, pana sa devin mamica cu probleme in alaptare, nici nu stiam, si presupun ca nici nu as fi crezut daca mi-ar fi spus cineva, ca se poate ca o mama adoptiva sa ajunga sa alapteze la san pruncul pe care l-a luat in viata sa. (chiar un mare wow!)
De aici, a venit mai multa motivatie de a-mi alapta fetita la san. Asadar, o femeie care nu a trecut printr-o sarcina, are vointa si reuseste sa alapteze, iar eu care le-am avut pe toate, sa cedez si sa-i ofer copilului meu lapte praf? Eii, nu vreau sa fac asta!
Sunt multe mamici care nu au probleme de sanatate si care ar fi putut alapta, daca nu ar fi facut greseli care sa conduca la ablactare. Chiar si acestea nu trebuie judecate, daca pentru ele este mai comod sa ofere biberonul, decat sa se chinuie sa stimuleze lactatia (pentru ca intr-adevar nu este deloc usor!). Insa mai presus de confortul meu, eu am pus bebelusul meu si cu siguranta undeva acolo era si promisiunea satisfactiei de mama pentru reusita. Adica, ceea ce vreau sa spun in plus fata de mamele care au ales laptele praf imediat ce au vazut ca le scade laptele (si nu au facut eforturi mari ca sa restabileasca lactatia), este exact ce mi-a zis pediatra noastra si care m-a motivat foarte mult: "pana la varsta de 3 luni, se inmultesc neuronii puiului de om, daca acesta primeste laptele speciei; Un copil care primeste lapte praf este inteligent 100%, unul care este alaptat la san, este inteligent 110%". ;) Asa m-a motivat! Apoi am cautat in baze de date stiintifice, si intr-adevar am gasit studii care sustin acest lucru. Asa ca, m-am gandit ca, macar pentru acest motiv (daca nu pentru celalalte zeci de motive), sa ma zbat sa ii ofer fiecare picatura de lapte pe care pot sa o storc... la propriu.
Ideea generala despre "nebunia alaptarii la san" este ca eu mi-am gasit motivarea, motorul care sa ma ajute sa imi alaptez bebelusul, incercand sa fac acum intoarcerea de la suplimentarea cu lapte praf la alaptarea exclusiva la san. Astfel imi doresc sa motivez pe mamicile care au lapte sa nu cedeze usor cand vor vedea zile in care laptele pare ca se imputineaza, pentru ca este muuult mai usor si mai putin frustrant sa previi, decat sa repari o scadere dramatica de lapte matern care presupune suplimentare cu lapte praf. Relactarea este mult mai grea decat o stimulare a lactatiei. Insa pentru relactare este nevoie de o vointa de fier, pentru ca succesul nu este suta la suta garantat, fiind multi factori implicati, iar frustrarea esecurilor zilnice este mult mai mare.
“Fiecare relactare porneşte de la un numitor comun: dorinţa de a alapta copilul. Apoi, de la caz la caz, se ramifica pe mai multe trepte: motivele care au condus la ablactare, perioada in care nu s-a alaptat, varsta copilului, sprijinul celor din jur si, esential, comunicarea dintre mama si copil” (citat de aici: RELACTATIA SI LACTATIA INDUSA - promama.ro).
Postarile pe tema relactarii si pe tema stimularii lactatiei sunt pur pentru informarea mamicilor care fac eforturi in directia alaptarii exclusive la san. Nu sustin cu orice pret alaptarea la san, nu judec mamicile care aleg laptele praf din prima zi.
Din pacate, la noi in tara sunt putini medici (de familie, pediatri su ginecologi) care pun pret mare pe alaptarea la san. Fiecare recomanda alaptarea la san, insa putini sunt cei dispusi sa sustina mama in eforturile mari pentru relactare sau pentru stimularea lactatiei. Cititi aici cum va puteti da seama daca medicul dumneavoastra nu sustine alaptarea la san: How to Know a Healthcare Practitioner is not Supportive of Breastfeeding.